De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen is begonnen aan een vierdaags bezoek aan China. Ze gaat daar volgens Amerikaanse media praten met Chinese topfunctionarissen om te voorkomen dat de relatie tussen de rivaliserende grootmachten nog verder verslechtert.

Het gaat om het eerste bezoek van Yellen aan de communistische grootmacht sinds haar aantreden als minister. Ze schreef na aankomst op Twitter dat haar reis de gelegenheid biedt om “miscommunicatie en misverstanden” tussen de landen te voorkomen. De minister kreeg in Beijing een bescheiden ontvangst. China stuurde een functionaris van het ministerie van Financiën naar het vliegveld.

China en de VS liggen al jaren overhoop over allerlei kwesties. Gevoelige onderwerpen zijn mensenrechten, Taiwan en handel. Zo wil de Amerikaanse regering het eigen bedrijfsleven minder afhankelijk maken van China door essentiële producten te laten produceren in landen waarmee het een minder gespannen relatie heeft.

Yellen stelde dat haar regering uit is op het soort “gezonde economische rivaliteit waar Amerikaanse werknemers en bedrijven van profiteren”. Daarbuiten zou Washington juist met de Chinezen willen samenwerken om “internationale uitdagingen” op te lossen, zoals klimaatverandering.

De Amerikaanse minister heeft vrijdag een ontmoeting met de Chinese premier Li Qiang. Er wordt niet gerekend op een diplomatieke doorbraak. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bracht onlangs ook een bezoek aan China en legde naderhand uit dat zijn land zich momenteel weer richt op de basics: zorgen dat er weer vaste communicatielijnen zijn om conflicten te voorkomen.

LEES OOK: Beleggers kunnen niet meer om geopolitiek heen: zo raakt de spanning tussen de VS, China en Rusland financiële markten